Anastasius Grand Café

Whiskyproeverij

“Whiskey is liquid sunshine.” Met die woorden plaatste de Ierse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar George Bernard Shaw de drank op het voetstuk waar het decennia later nog altijd op staat. Een goed glas whisky is voor de echte liefhebber een puur genietmoment! Wilt u graag de veelzijdige smaken van deze sterkedrank ontdekken of herbeleven? Trakteer uzelf of een ander op een heerlijke whiskyproeverij bij Anastasius!

Whiskyproeverij Anastasius

Whiskyproeverij Veluwe

Het beste van twee werelden? Vertoeven in de schitterende natuur van de Veluwe, met in uw hand een heerlijk glas Schotse whisky. Bij Anastasius in Garderen geniet u van beide dankzij onze smakelijke whisky-arrangementen. Kies uit één van onze whiskyproeverijen en laat u verrassen door de rijke smaak van deze sterkedrank.

De whiskyproeverij moet minstens één dag van tevoren gereserveerd worden. Dit kan via het online reserveringsformulier of door te bellen naar 0577 461263.

Whiskyproeverij Anastasius

Proeverij 1… 17.95 p.p.

Een glas Cragganmore, Glenkinchie en Talisker met bijpassende warme en koude hapjes.

Proeverij 2… 27.95 p.p.

Een glas Oban, Lagavulin, Dalwhinnie en Talisker met bijpassende warme en koude hapjes.

Onze exclusieve whisky’s

Geniet van single malt whisky’s uit Schotland! Dit smakelijke zestal is onderdeel van de Classic Malts of Scotland, samengesteld door Diageo.

Dalwhinnie Anastasius

Dalwhinnie

De start van de distilleerderij van Dalwhinnie is twijfelachtig: het bedrijf ging na een jaar al failliet. Nadat het echter in Schotse handen kwam, nam de productie een vlucht en is de fruitige whisky de mascotte van de Scottish Highlands.

Lagavulin Anastasius

Lagavulin

Op de grond van de Lagavulin distilleerderij wordt al drie eeuwen whisky gestookt. Het distilleren zit de makers in hun bloed! De Lagavulin single malt is een Schotse whisky met een kenmerkende geur van turf en jodium.

Oban Anastasius

Oban

De single malt whisky Oban komt uit één van de kleinste distilleerderijen in Schotland. Gelukkig is zijn smaak groots, waardoor de whisky met zijn rokerige, droge smaak heerlijk wegdrinkt.

Talisker Anastasius

Talisker

Deze single malt uit Schotland is een karakteristieke whisky met pit. Hoewel de distilleerderij op het eiland Skye in 1960 vrijwel volledig afbrandde, is het de firma gelukt om met exacte replica’s van de originele ketels de unieke smaak van deze whisky te behouden.

Cragganmore Anastasius

Cragganmore

De distilleerderij van Cragganmore staat langs het water van de Craggan burn. Water speelt een belangrijke rol bij de productie van whisky. Samen met citrus, kruiden, tabak, turf en jodium geeft het deze Schotse whisky haar eigen smaak.

Glenkinchie Anastasius

Glenkinchie

De distilleerderij van Glenkinchie ligt in een ‘glen’: de Schotse benaming voor een vallei die uitgesleten is door een gletsjer. De whisky is een traditionele Lowland single malt, gekenmerkt door haar lichte smaak en wat zoete geur. Een goede keus wanneer u voor het eerst kennismaakt met Schotse whisky’s!

Whisky-weetjes voor bij de borrel

Wist u dat de naam van de sterkedrank op twee manieren geschreven kan worden? Komt de drank uit Ierland, dan schrijft men ‘whiskey’. Is het gedistilleerd in Schotland, dan spreken we van ‘whisky’ – dus zonder ‘e’. In het geval van Anastasius kunnen we de laatste schrijfwijze aanhouden, omdat al onze whisky’s uit Schotland komen.

Wist u dat whisky eigenlijk bier is zonder hop? De overige ingrediënten (graan, gist en water) zijn gelijk aan pils. Pas tijdens het distilleren veranderen de smaken flink ten opzichte van bier.

Wist u dat whisky geen houdbaarheidsdatum heeft? Op termijn kunnen de smaak en de kleur wel veranderen door de omgeving, maar het blijft altijd drinkbaar. Het excuus dat het laatste beetje uit de fles op moet ‘omdat het anders overstuur gaat’, gaat dus niet helemaal op…

Whiskykaart Anastasius