Anastasius Grand Café

Historie Anastasius

Ons gebouw Anastasius is al decennialang een wit baken in het groen van Garderen. Voor de grondlegging van het sfeerbepalende pand nemen we u mee terug naar het begin van de vorige eeuw. In 1909 trok een hoogleraar godsdienst uit Leiden naar de Veluwe, één van zijn studenten achterna die in Garderen predikant was geworden. De hoogleraar bouwde een kleine villa die het middelpunt was van een landgoed van ongeveer zes hectare. Het gebouw kreeg de naam Anastasius, naar de kerkhervormer die in de 16e eeuw voor veel beroering zorgde in het Veluwse dorp.

Anastasius Veluanus

De Veluwse kerkhervormer die wij nu kennen als Anastasius Veluanus, wordt begin 16e eeuw in Stroe geboren als Jan Gerritsz. Versteghe. Hij wordt opgeleid als priester, maar raakt zo geïntrigeerd door de opvattingen van hervormers dat hij van gedachten verandert. Zes jaar lang verbindt Anastasius Veluanus zich als reformator aan de kerk in Garderen. Zijn diensten worden volop bezocht, hoewel tegen de zin in van de Katholieke inquisitie. Zij laten Veluanus oppakken op beschuldiging van ketterij en sluiten hem op in de gevangenis. Anastasius wordt voorwaardelijk vrijgelaten en hij besluit te vluchten naar het vrije Duitsland. Hier brengt hij zijn bekendste werk ‘Der Leken Wechwyser’ uit. In Garderen herinneren een standbeeld vóór en een bord in de Hervormde kerk aan zijn invloed op het dorp, net als de naam van ons pand Anastasius aan de Speulderweg.

Van familiehotel naar unieke expositieruimte

Terug naar de geschiedenis van ons pand. Vanaf Anastasius Veluanus springen we ruim 250 jaar vooruit in de tijd, als een dame in 1933 besluit om van de Garderense villa Anastasius een pension te maken. Het gebouw behoudt de naam van de kerkhervormer. Gedurende de jaren wordt er regelmatig van eigenaar gewisseld en groeit Anastasius uit tot een eenvoudig familiehotel en restaurant. In de jaren ’80 bedraagt de prijs voor een kamer ƒ 55,-. Een flink bedrag voor die tijd, maar één van de gasten vertelt daarover in de plaatselijke krant: “De gast die deze pittige vergoeding kan opbrengen, valt absolute rust en uitstekende verzorging ten deel.”

De cirkel is rond

In september 1999 sluit het familiehotel haar deuren. Gerard en Ariea ten Hulscher gaan de uitdaging met het bijzondere pand aan en vestigen zich met hun deurbeslagfirma Ten Hulscher bv in Anastasius. Na een flinke verbouwing hebben klanten van de hang- en sluitwerkfabrikant de mogelijkheid om een nacht te vertoeven in het hotel wanneer ze Ten Hulscher bezoeken. Wanneer het aantal medewerkers echter toeneemt, worden de hotelkamers omgebouwd tot kantoorruimtes. Op de begane grond creëren Gerard en Ariea een Design Gallery waarin het deur-, raam- en meubelbeslag van de firma prachtig tot hun recht komen. Ook webshop Cubic Colors en marketingbureau ARVI product nemen hun intrek in Anastasius. Met de opening van Anastasius in mei 2019 is de horeca na twintig jaar dus terug in ons pand.