(H)eerlijke vis van Spakenburg Paling

Vis is gezond! Nog gezonder is het wanneer de vis op verantwoorde manier geleefd heeft. De paling op onze menukaart heeft het ESF keurmerk. Dit betekent dat de paling bijdraagt aan een duurzaam beheer van het bestand. Onze paling en zalm zijn afkomstig van Spakenburg Paling: een traditionele palingrokerij uit Bunschoten-Spakenburg met vakmensen die liefde voor het vak én kwalitatieve visgerechten hebben. Hun bedrijfsspreuk: ‘Gerookt met hout, vuur en liefde.’ 

Gezonde vis… lekker en verantwoord met het ESF keurmerk

Het ESF merk ziet streng toe op het welzijn van paling en zorgt ervoor dat alle paling uit legale visserij afkomstig is. Paling is een oer-Hollandse vis die geboren wordt op de oceaan. Vanuit de oceaan zwemt als kleine volledig doorzichtige glasaal naar de zoete wateren onder andere in Nederland. Allerlei barrières ervoor zorgen dat de vis niet zomaar de binnenwateren in kan zwemmen. Om de palingstand te herstellen, vangen mensen de jonge paling dus op vóór deze barrières en zetten zij ze uit in binnenlandse wateren.

‘Paling over de dijk

Ook Alex Koelewijn van Spakenburg Paling maakt zich hier sterk voor. Hij is onderdeel van Stichting DUPAN, die met het project ‘Paling over de dijk’ palingen helpt ‘oversteken’ om zo de onderbroken levenscyclus te herstellen. In onder andere de Hollandse binnenwateren kan de paling zijn buik vol eten aan waterdiertjes en insectenlarfjes en opgroeien tot volwassen palingen. Op den duur trekken de geslachtsrijpe palingen terug naar de oceaan, zodat ze weer deel kunnen nemen aan de voortplanting.

Spakenburg Paling: crème de la crème in de viswereld

Spakenburg Paling is een bekende naam in de horeca- en viswereld. Ze roken er nog met echt hout en vuur, volledig volgens traditioneel recept. Ook andere vissen zoals zalm, forel en garnalen worden bereid met oog voor duurzaamheid, passie voor het vak en liefde voor de perfecte smaak. U proeft het vakmanschap bij elke hap!

Op bezoek bij Alex Koelewijn in Bunschoten-Spakenburg

Siebe en Ariea ten Hulscher van Anastasius brachten een bezoek aan de palingrokerij met haar warmgerookte paling. Zij zagen het unieke, ambachtelijke proces met eigen ogen. Alex Koelewijn gaf een uitgebreide rondleiding door zijn bedrijf. Bent u ook benieuwd geworden naar de smaak van deze topproducten uit Spakenburg? Op onze Food-kaartvindt u de heerlijke paling en zalm van Spakenburg Paling. Voor feesten en partijen maken we bovendien heerlijke buffetten op waarin de deze lekkere vis naar wens verwerkt wordt.

Alex, Ariea en Siebe bij Spakenburg Paling
11 juni 2019 | Van de kaart