De paden op, de lanen in…

In deze tijd van het jaar lonkt de charme van een lange boswandeling of frisse mountainbiketocht. Dat is de herfst! Dat veelkleurige, vallende blaadjes en het najaar bij elkaar horen, is overduidelijk… maar wat is nu precies de reden daarvoor? Wij duiken voor u in de roots van de boom!

Boswandeling door heerlijke herfstkleuren

Tijdens de herfst kleuren bladeren in een ruim palet van groen, via geel en rood, naar het donkerste bruin. Deze kleurverschillen treden op omdat er tijdens de kortere dagen en het lagere aantal zonuren steeds minder chlorofyl aangemaakt wordt in het blad. Hoe hoger de chlorofyl-waarden in een blad, hoe groener! En: hoe gezonder, want het stofje zorgt ook voor de broodnodige voedingsstoffen suiker en zetmeel voor de boom. Gelukkig staat er in het voorjaar een verse lading blaadjes te trappelen om aan de slag te gaan als vitaminebron voor het nieuwe seizoen.

Waarom vallen de blaadjes in de herfst?

Vallend blad is als natuurlijke confetti: een klein feestje van de bomen om ons heen. Het natuurverschijnsel is logisch te verklaren en heeft alles te maken met – hoe kan het ook anders – de wisseling naar een kouder jaargetijde. In de winter hebben bomen moeite om hun vochtgehalte op peil te houden. Hun wortels werken minder goed als het koud is en bij vorst is er sowieso amper vloeibaar water beschikbaar. Aangezien vocht via bladeren verdampt, zijn bomen hun blad in de koude maanden liever kwijt dan rijk. Ze laten hun blaadjes daarom los en de herfststormen en regen doen verder hun werk om het blad van de takken te krijgen.

Een smaakvolle beloning

Een activiteit in het bos is extra fijn wanneer u naderhand kunt opwarmen in een gezellige omgeving met heerlijk eten en drinken. Als Anastasius Grand Café hebben we een schitterende ligging naast het Speulderbos, dat de dorpen Garderen, Putten, Ermelo en Speuld met elkaar verbindt. Ons restaurant is daarmee een geweldige tussenstop, start of eindpunt van uw wandeling of fietstocht door de natuur! Parkeer uw auto of fiets op ons parkeerterrein en start dan bijvoorbeeld wandelroute ‘De Duintjes’, dwars door het Speulderbos. Onze gastheer Wouter heet u van harte welkom om bij Anastasius op te warmen met een smakelijke lunch of warme chocolademelk met slagroom. Bekijk online alvast onze coffee, food & drinks!

14 november 2019 | In de buurt